Lempelser i foreningslivets byrder på vej

Ved et Åbent Samråd i Folketingets Kulturudvalg med deltagelse af erhvervsminister Morten Bødskov og kulturminister Jakob Engel-Schmidt den 30. november 2023, blev der varslet en række længe ventede lempelser i det bureaukratiske bøvl for foreningerne. Det drejer sig om et lovforslag om retten til en basal betalingskonto og oprettelsen af en central digital portal til brug for tilladelser til arrangementer.

AKKS’ sekretariatsleder deltog i samrådet og kunne konstatere, at der er et stort ønske blandt alle partier i folketinget om at få gjort noget ved problemet, der rammer alt fra små lokale korforeninger til foreninger bag store musikfestivaler. Udfordringen er bare iflg. Jakob Engel-Schmidt, at det kræver et koordineret samarbejde mellem mange forskellige ministerier, myndigheder og KL. Der vil således være tale om at ikke kun lovgivning, men også administrativ praksis skal ændres.

Regeringens varslede lempelser kan beskrives som en buket af tre initiativer:

  • Den første del er en evaluering af den vejledning for bankerne, der udkom i 2023 og som indtil nu ikke synes at have den helt store effekt. Evalueringen vil iflg. Morten Bødskov finde sted i foråret 2024. Du kan se vejledningen her
  • Den anden del er et lovforslag om retten til en basal betalingsskonto til foreninger og mindre virksomheder, der skal tilbydes til en rimelig pris (dvs. en pris der formodentligt dækker bankernes omkostninger). Dette lovforslag vil blive fremsat i efteråret 2024.
  • Den tredje del er oprettelsen af en central digital platform, der skal gøre det nemmere at ansøge om tilladelser i forbindelse med arrangementer ud fra devisen om, at en ansøgning et sted er nok til at få alle de nødvendige tilladelser.

Det skal nu blive spændende at se, hvor vidtgående lovforslaget om en basal betalingskonto vil være, men iflg. Jakob Engel-Schmidt skal retten til en basal bankkonto, primært opfattes som en klageret, hvis en forening får nej af en bank til at oprette en konto. Der vil heller ikke umiddelbart blive lovgivet omkring bankernes løbende gebyrer. Her opfordrede Jakob Engel-Schmidt i stedet organisationerne på foreningsområdet til at vejlede deres medlemmer i forhold til hvilke banker, der tilbyder de laveste gebyrer.

Der er endnu ikke meget information om den centrale digitale platform. Et fromt ønske herfra må imidlertid være, at den bliver meget brugervenlig.

Både den basale betalingskonto og den digitale platform kræver desuden af banker, myndigheder og KL bakker op om initiativerne og gør brug af dem i praksis.

Regeringen vil præsentere sin buket af initiativer til efteråret 2024.

Imens vi venter på det, kan du finde hjælp til foreningsbureaukratiet i AKKS’ foreningsguide, som du finder her

Tekst: Susan Fazakerley

Foto: Bente von Schindel